Visste du at tiss, bæsj og dopapir er det eneste som skal i do?

Tiss, bæsj og dopapir er det eneste som skal i do. På grunn av store utfodringer på avløpsnettet har vi alltid stort fokus på dette. Avløpsbransjen melder nemlig om at søppel og fett ofte er de vanligste årsakene til tette avløp.

Vi som jobber med avløp til daglig har fått noen spørsmål rundt sunt dovett. Våtservietter og andre engangskluter mener vi er det aller største problemet for avløpssystemet. Tamponger/bind og q-tips kommer på andre og tredje plass. Alle skjønner jo at dette ikke hører hjemme i avløpet. Det mener i alle fall avløpsavdelingene, for det er også de elementene de tror er lettest å få folk til å slutte å kaste i do.

Dette skal ikke i do!

Q-tips, våtservietter og fett er tre av tingene som tetter igjen kloakkrørene våre og lager problemer.

Fett

Fett fra matlaging som helles i vasken eller i do, tiltrekker seg rotter og tetter rørene.

Våtservietter

Våtservietter løser seg ikke skikkelig opp, og samler seg i store baller som tetter rørsystemet.

Q-tips

Q-tips løser seg ikke opp i vann, og setter seg derfor fast i rørene. Ikke bra!

Hjelp oss å være hverdagshelter

I Entrepnor er vi mange hverdagshelter som hver dag jobber med avløpet ditt for samfunnet og naturen sin skyld. Du kan veldig enkelt hjelpe oss til en enklere hverdag, med å bevise at de har rett i at alle kan kaste søppel i søppelbøtta. Da kan vi bruke tid og ressurser på å gjøre avløpssystemet enda bedre, ikke til å rydde søppel.

Spre budskapet

Det er kun tre ting som skal i avløpsrørene; tiss, bæsj og dopapir. Alt annet skal kildesorteres i avfallsbeholderne dine som du allerede betaler for. Er du i tvil kan du gjerne spørre oss om råd.

Her kommer vi med noen konkrete tips og råd for hvordan du kan bidra til et sunt dovett.

 1. Våtservietter for bleieskift
  Putt den brukte våtservietten inn i den brukte bleien, pakk sammen og kast alt i restavfallet.
 2. Nedspylbare våtservietter?
  Nei, det finnes ingen våtservietter som vi anbefaler skal spyles ned i toalettet, selv om noen produsenter mener dette. Tester vi har gjort viser at for eksempel rengjøringsservietter for toalett løser seg opp veldig mye tregere sammenlignet med dopapir. Du kan risikere å tette igjen rørene dine, hvis du putter dette i do. Alle typer våtservietter skal puttes i søppelbøtta – det finnes ingen unntak!
 3. Mykt dopapir
  Mykt og finere dopapir løser seg lettere i vann sammenlignet med stivt resirkulert papir. Stivt dopapir kan tette igjen rørene dine hvis du bruker mye av dette.
 4. Q-tips, bomullsdotter og sminkefjerning?
  Brukte bomullpads, sminkefjerneservietter og q-tips må ikke kastes i toalettet. Skaff deg en liten søppelbøtte til å ha på badet, slik at du kan kaste alle småtingene i bøtta.
 5. Flytende matrester
  Rester fra supper og gryter som helles i avløpet, er deilig mat for kloakkrottene, i tillegg til at restene kan inneholde mye fett som fester seg på rørveggene. Hell flytende matrester over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet.

Hallvard Mathias Johansen

Daglig leder
hallvard@entrepnor.no
+47 901 87 831